Aktuality / Porovnání syrovátkových a rostlinných proteinů





Spousta cvičenců, zejména těch z řad veganů, se přiklání k vyřazení klasických syrovátkových proteinů a zařazení různých hrachových, sójových, či těch z konopí. Vše zní na obalu velmi dobře a člověk by měl i pocit, že dělá něco pro své tělo dobře, a ještě je to v jakémsi souladu s přírodou. Je tomu, ale opravdu tak?

Nabídka proteinů, které jsou původem neživočišné, tudíž nemají nic společného se zvířaty, se neustále rozšiřuje. Co se týče spektra aminokyselin, tak za celistvý protein můžeme považovat ten sójový nebo ten hrachový. Svými hodnotami se totiž přibližují tomu syrovátkovému. Ten je však stále považován za číslo jedna ve svém oboru.

Některé studie z minulých let nasvědčovaly tomu, že proteiny založené na rostlinné bázi, dosahují nejméně srovnatelných účinků, jako právě ten syrovátkový u cvičenců, kteří praktikují silový trénink. Jenže pár z nich mělo určité limitace, a to například malý počet účastníků nebo absence placebo skupiny.

Značná většina vědeckých prací však potvrzuje to, co si většina z vás, kteří čtete tento článek, myslí. A to je to, že proteinové suplementy živočišného původu, se ukazují jako dlouhodobě nejefektivnější, pokud se zaměřujeme na maximalizaci svalové proteosyntézy. Je to z tpho důvodu, že rostlinné proteiny mají prokazatelně nižší obsah aminokyselin, BCAA a hlavně leucinu. Ten jednou z klíčových složek proteosyntézy, protože pokud člověk dosáhne leucinového prahu (cca 2,5 – 3 g v jedné dávce), tak dosáhne spuštění proteosyntetických procesů. Leucin tedy hraje v budování svalové hmoty nepostradatelnou roli.

Pro ty, kteří však rostlinnou verzi preferují před tou živočišnou, můžeme doporučit upravení dávkování, pro dosažení optimálních hodnot leucinového prahu.

Samozřejmostí je však i správné cvičení a optimální zasažení všech partií, kterého můžete docílit i za naší pomoci.



Zpět



Do Dubiny daleko? Zkuste

Poruba