Aktuality / Perníkové potěšení





Pokud si hlídáte své kalorie nebo zkrátka holdujete zdravějším alternativám jídla, tak musíte rozhodně zkusit tento recept. Perník, který si uděláte z cukety, potěší každého atleta, jemuž se sbíhají sliny na sladké, ale nechce vhodit všanc svou aktuální formu.

Nebude to nic náročného. Recept zvládne každá a je tak pouze na atletovi, zdali se do něj pustí ihned, aby byl hotový ještě pod stromeček. Možná však i do té doby už bude pryč, jelikož chutná skvěle.

Ingredience:

  • 220 g cukety
  • 1 vajíčko
  • 100 ml mléka
  • 60 g jablkové pyré (nejlépe bez cukru)
  • 220 g hladké nebo celozrnné špaldové mouky
  • 1 balení kypřícího prášku do perníku
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 kopcovitá ČL perníkového koření

Na ozdobu

  • 200 g meruňkového nebo jiného džemu
  • 60 g čokolády
  • Menší množství kokosového oleje
  • Kokos na posyp

Samotnou cuketu si nejdříve nastrouháme najemno. Cuketu poté smícháme s vajíčkem a jablkovou výživou. Následně přidáme mouku, cukr, kypřící prášek a perníkové koření. Na úplný závěr přidáme mléko (nejdříve trochu míň a postupně přidáváme). Postupně promícháváme. Těsto přelijeme do pečící formy (cca 20 cm v průměru), která už je vymaštěná. Těsto musí být rovnoměrně rozprostřené po celé formě. Pečeme následně na 35-45 minut při teplotě 180 °C. Těsto je upečené až tehdy, když do něj zapíchneme dřevěnou tyčinku a vyjde z něj úplně suchá. Následně necháme vychladnout. Poté těsto rozřežeme na dvě půlky. Obě půlky potřeme džemem pouze z jedné strany a spojíme namazanými stranami. Poté perník vrátíme zpět do pečící formy. Tady ji polejeme roztopenou čokoládou (tu jsme rozpustili s menším množstvím kokosového oleje). Posledním krokem je posypání perníku strouhaným kokosem. Následně vložíme do ledničky a necháme ztuhnout. Poté můžeme podávat.

Nutriční informace na 1 kousek:

  • Kalorie: 187
  • Bílkoviny: 4 g
  • Sacharidy: 36 g
  • Tuky: 3 g


Zpět



Do Dubiny daleko? Zkuste

Poruba