Aktuality / Jak je to s kvalitou ovoce a zeleniny?





Desítky různých článků na webu u samozvaných nutričních expertů či propagátorů tzv „zdravé stravy“ většinou uvádí, že dnes zkrátka už není ani ovoce, natož zelenina tak kvalitní, jako tomu bylo v dřívějších letech, či například v době paleolitické. Tato tvrzení však mají podepřeny pouze o vlastní názor. Jak se lze tedy na tento problém dívat?

Je několik způsobů, jak získat tolik potřebná data, ale ne všechny jsou adekvátní, jelikož když se měřily hodnoty kdysi, čímž lze počítat pár desítek let zpět, tak nebyly dostupné takové technologie, jako máme právě dnes. Tím mohou být výsledky zavádějící. Taktéž nemáme k dispozici pravděpodobně již žádné druhy ovoce, které se nacházely v paleolitu. Můžeme tak použít pouze to, které nebylo žádným způsobem šlechtěné a roste volně.

V rámci některých porovnání tak bylo zjištěno, že u určitých produktů se díky šlechtění a kultivovanému zemědělství, nyní nachází i dokonce více nutrientů, než tomu je u těch historických plodin. Proto platí, že i ze zeleniny a ovoce, které najdeme v supermarketu, jsme schopni efektivně pokrýt svůj denní příjem živin.

To si lze jednoduše logicky odvodit tím, že pokud by samotné ovoce či zelenina, nezískávaly dostatek živin z půdy, tak by nemohly dále růst. Závěrem tak lze opravdu říct, že může nastat menší snížení nutrientů, díky kvalitě půdy nebo tzv. dilution efektu, ale ve výsledku jde pouze o malé a nijak signifikantní změny. Navíc nejde o obecné pravidlo.

Vyvážená strava je však stále něčím, co je potřeba dodržovat a s rozvrhnutím jídelníčku může pomoct i náš odborný tým. Pestrý jídelníček lze také doplnit o cvičební aktivity, které tělo ještě více zocelí!



Zpět



Do Dubiny daleko? Zkuste

Poruba